woensdag 15 september 2010

EERSTE EDITIE VAN BUMA NL

Na vele jaren praten is het dan op 9 & 10 september 2010 eindelijk zover. De eerste editie van Buma NL is een feit! Na vele honderden uren vergaderen, mensen overtuigen, bedrijven vragen mee te investeren, maar vooral een evenement te creëren waarmee de geloofwaardigheid van het Nederlandse lied sterker gaat worden, blijkt Den Bosch the place to be. Vreemd toch dat alle muzikale segmenten een eigen evenement hebben, maar ons “moerstaal”, dat toch al vanaf 1995 de boventoon voert in de hitlijsten en kroegen daar nu pas een platform voor heeft. Maar goed, beter te laat dan nooit. Voor ons als bedrijf was en is dit een geweldig evenement om aan te werken en hoewel we geen speler in dit segment zijn, kennen we de spelers maar al te goed.



Ik heb vanaf dag 1 gelooft in het slagen van dit evenement, simpelweg omdat het Nederlandse lied door alle lagen van de bevolking leeft. Hoe vaak ik wel niet op vrijdag in een kroeg heb gestaan met ca. 150 verzekeringsagenten, beursmedewerkers etc. waar na 15 bier “de Vlieger” van Hazes uit volle borst werd meegezongen, is niet meer te tellen. Juist daarom moest dit evenement er komen; Nederland is van iedereen en iedereen houdt van Nederlands.




Eén van mijn mooiste herinneringen is de BV Popprijs van Borsato. Nooit kreeg een artiest zoveel bier over zich heen als Marco destijds. Nog nooit is er zo hard gefloten bij de overhandiging van de prijs dan op die bewuste dag. Maar bij het zingen van “de Waarheid” zag ik een Neanderthaler (zie je het al voor je?) compleet uit zijn plaat gaan. De man stond tegen het podium en zag eruit alsof hij ieder moment Borsato uit elkaar zou kunnen trekken. Bij “de Waarheid” zong hij uit volle borst mee. Met al deze momenten in mijn grijze massa, ben ik gaan sleutelen aan Buma NL. Na vele stuurgroepmeetings konden we van start.

De openingsdag was zeer goed bezocht en de seminarbezoekers waren tevreden over het aanbod en inhoudelijkheid van alle panels. Met deze eerste editie is er een landmark gezet voor het Nederlandstalige segment. Uit cijfers van Nielsen Music Control, die vorige week zijn gepresenteerd, blijkt dat het aandeel Nederlandstalige muziek in de Nederlandse media op 16% ligt. In 2005 was dit nog 6%. Dit is mede te verklaren door de commerciële omroepen die het Nederlandse lied omarmen, zoals 100% NL, RadioNL en TV Oranje. Ik ben ervan overtuigd dat dit media-aandeel de komende jaren verder zal gaan toenemen. GfK Retail and Technology maakte daarnaast bekend dat het Nederlandstalige product veel beter verkoopt dan niet-Nederlandstalig. Het 25% marktaandeel Nederlandstalig stijgt zelfs, wat bijzonder is binnen de huidige dalende verkoopmarkt.


Tijdens het seminarprogramma in Theater aan de Parade en het Koningstheater kwamen diverse onderwerpen aan bod in panels als “Kunt u mij de weg in Hilversum vertellen?”, “Waar blijft mijn Buma?”, “Het belang van publishing” en “Hoe breng ik mijn muziek aan de man?”. Ook de Buma NL Awardshow op donderdagavond in Theater aan de Parade kon rekenen op veel belangstelling. Frans Duijts, Glennis Grace, Nick & Simon, Wesley en Edwin van Hoevelaak vielen in de prijzen in respectievelijk de categorieën Beste Zanger, Beste Zangeres, Beste Groep, Grootste Talent en Beste Auteur. De Lifetime Achievement Award ging naar producer en tekstschrijver Emile Hartkamp. Zet alle hits van deze man op een rijtje en je begrijpt vanzelf waarom dit meer dan terecht is. De uitreiking van de Awardshow werd afgewisseld met optredens van Frans Duijts, Wolter Kroes, Jannes, Dries Roelvink, Glennis Grace, Helder, Rene Schuurmans, Django Wagner en Wesley. Tevens traden in de avonduren meer dan 70 artiesten op in zeven verschillende horecagelegenheden aan de Parade.



Op de vrijdag was goed te zien dat Brabantse nachten heel erg lang zijn. Na de Buma NL Awardshow stonden in een groot aantal kroegen acts geprogrammeerd en bij al het feestgedruis hoort nu eenmaal een biertje (laat dat “tje” maar weg). Vriend en collega Jan Dirk Vis zorgte als als altijd voor een verrassend drankrepertoire, waardoor de plaatselijke apotheek deze vrijdagochtend goede zaken deed. De pijnstillers waren niet aan te slepen. De vrijdag begon om 11.00 uur en tot mijn verbazing waren alle feestgangers toch op tijd uit de veren om ook dag 2 mee te maken.

Waren er nog bijzondere uitspraken? Ja, er is behoeft aan een goede brancheorganisatie, blijkbaar voldoet de Vecta niet meer aan alle wensen van onze veranderende branche. Met andere woorden, volgende jaar kunnen we de balans opmaken of er op dat vlak veranderingen zijn. Het geheel werd die dag afgesloten met het Dialect Festival in samenwerking met Stichting Roos (“muziek uit de regio”), een kleurrijke aaneenschakeling van volks, singer songwriter, folk en pop achtige liedjes. De avond was erg leuk, wel jammer dat de opkomst zo matig was. Blijkbaar moeten we nog goed ons best doen om dit fenomeen bij alle regionale media op hun netvlies te krijgen. Eén ding is zeker. Iedereen die er was heeft een geweldige avond gehad! Volgend jaar in de herkansing en dan met een volle bak.
Was er dan nog kritiek? Natuurlijk waarde vrienden. Wel een beetje zeiken om het zeiken; de één vond het té volks, de ander té weinig pop etc. Maar vrienden, na deze eerste editie is het goed om te weten dat alle evenementen moeten groeien, niet alleen qua bezoekersaantallen, maar ook inhoudelijk. Dus een ieder die inhoudelijk goede suggesties heeft, schroom niet, meld het!

Ik ben blij dat wij als Brand New Live dit event mochten produceren. Frank Helmink, alsmede de stuurgroepleden, Tom, JD, Adrie, Bob en Gerard, bedankt! Jullie stonden aan de basis en hebben vanaf dag 1 dit evenement gedragen als ambassadeurs samen met “de uithangborden” Wolter Kroes en Jannes. Ook alle medewerkers van Buma Cultuur, Theater a/d de Parade; zonder jullie was dit niet zo smooth verlopen. Dank voor jullie inzet!
Ik hoop dat volgend jaar alle majors van labels, uitgeverijen en boekings- en managentkantoren gaan komen. In deze lastige tijd is het zinvol om te onderzoeken of je in deze tak van sport wilt instappen. Er is nog veel terrein te winnen, maar dan moeten we allemaal onze schouders eronder zetten.

Editie 1 zit erop en liet deze branch zich van haar veelzijdige kant zien. Het smaakt naar meer!!
Die mensen die er dit jaar niet bij waren hebben wat gemist! Ik hoop dat je er na het lezen van dit stuk vreselijk van baalt en dat je volgend jaar op de Parade een biertje komt drinken (lees: schaam de ballen uit je broek, bestel nu al je kaarten voor editie 2, dan zie ik het voor deze ene keer nog door de vingers!).

Uw Nederige Muziekslaaf,
Marc Hofstede

Geen opmerkingen:

Een reactie posten