donderdag 22 juli 2010

WIBI SOERJADI & ZWARTE CROSS

Afgelopen weekend werd wederom De Zwarte Cross georganiseerd in Lichtenvoorde (in de Achterhoek). De organisatoren hadden veel last ondervonden van het onstuimige weer in de afgelopen week; desalniettemin was alles op tijd klaar. Dat De Zwarte Cross inmiddels een groot festival is wat meerdere dagen duurt en een diversiteit aan artiesten programmeerd wisten wij, maar afgelopen zondag hebben we ondervonden dat de muzieksmaak van de bezoekers van de Zwarte Cross wel heel erg breed is.



Enige tijd geleden kregen wij vanuit de organisatie een aanvraag voor een optreden van Wibi Soerjadi in de Theatertent van De Zwarte Cross: Of Wibi Soerjadi in een kwartier een cursus ‘pianoles voor beginners’ zou willen verzorgen ….. Natuurlijk vond Wibi dit een leuke uitdaging en reisden we af naar Lichtenvoorde.




In Lichtenvoorde aangekomen werden we met een golfkarretje (met Mickey Mouse-vlaggetje !!) vervoerd naar het backstageterrein. Tussen de theatergezelschappen die elkaar roze aan het schilderen waren en de vele ondefinieerbare attributen door kregen we een grote touringcar tot onze beschikking die als kleedkamer fungeerde. De vleugel van Wibi Soerjadi stond al keurig in een vrachtwagen klaar om in de Theatertent neergezet te kunnen worden. Tijdens het wachten totdat Wibi zijn debuut zou maken op De Zwarte Cross liep ik een rondje over het festivalterrein waar de sfeer er goed in zat. Met een optreden van ‘Normaal’ op de achtergrond kon ik nog even lekker in het zonnetje zitten.

Eenmaal de vleugel op zijn plek; een kleine soundcheck en het optreden kon beginnen. Voor de Theatertent verzamelde zich inmiddels steeds meer mensen; zoveel zelfs dat ik me af begon te vragen hoe dat allemaal in de tent ging passen. Cameraploegen en fotografen kwamen uit alle hoeken tevoorschijn en iedereen begon luid Wibi zijn naam te scanderen. De tent ging open en was binnen no time volledig gevuld. Helaas was er onvoldoende plek voor iedereen die dit optreden graag had willen zien, maar geloof mij; er kon echt niemand meer bij.

Tijdens het optreden van Wibi, die o.a. liet zien / horen dat je een stuk van Chopin ook met 1 hand kunt spelen, was het muisstil. Grote stoeren mannen waarbij de tranen over hun wangen liepen; een staande ovatie en een luid ‘we want more’ na zijn laatste stuk waren het resultaat van deze toch wel zeer bijzondere middag.


Na afloop van het optreden werd er door menig journalist vragen gesteld over het Tuinconcert van Wibi Soerjadi op zijn landgoed De Wulperhorst te Zeist op zondag 29 augustus. NLtracks was er ook bij een maakte een videoverslag.


Wie er nu nog denkt dat De Zwarte Cross en klassieke muziek niet samengaan .....!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten