donderdag 7 oktober 2010

JANINE

Verleden week vond weer het Nederlands Film Festival (NFF) plaats in onze prachtige stad Utrecht. Elk jaar probeer ik weer wat tijd vrij te maken om zo een paar nieuwe Nederlandse films of documentaires van formaat te kunnen zien op dit prachtige meerdaagse evenement. Dit jaar vond alweer de dertigste editie plaats.

Dit jaar bezocht ik ondermeer met collega Fiona op uitnodiging van Universal Music en A-Film de première van de muziekdocumentaire ‘Janine’. Filmmaker Paul Cohen volgde violiste Janine Jansen voor een periode van maar liefst drie jaar. Het resultaat is een prachtige documentaire die niet alleen haar ongelooflijke grote muzikale talent en werklust (200 shows in een jaar) toont, maar bovenal een een zeer gepassioneerd en charmant musicus met veel doorzettingsvermogen en een ontzettend perfectionisme. Op deze wijze met muziek omgaan blijft het allermooiste en meest inspirerende wat er is. Kippenvel.




Helaas kunnen we Janine volgende week niet begroeten op ‘Symphonica in Rosso’. Gelukkig hebben we wel een andere Hele Grote Held kunnen toevoegen aan de line-up: Koning Colin oftewel Kyteman. Na het zien van de docu verbaast het me geenszins dat er een rustpauze ingelast moest worden en haar shows voor de komende tijd afgezegd moesten worden. Uiteraard riep de film in het algemeen bij mij ook direct de vraag op welke verantwoordelijkheden je hebt als management of agency voor het welzijn van je artiest. Stephen R. Covey beschreef het eerder doeltreffend als de P/PM balans: de juiste balans tussen productie en productiemiddel. De fabel over de kip en de gouden eieren. Ik wens Janine veel sterkte toe in deze periode.

De documentaire is een must-see voor een ieder die betrokken is bij onze muziekindustrie.Het is bijzonder fijn dat er een Filmfonds is welke dit soort projecten mede mogelijk maakt. Wat dat betreft is het direct pijnlijk dat de culturele fondsen zwaar getroffen zullen worden door de aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten