dinsdag 5 oktober 2010

ONS NIEUWE KABINET

Waarde vrienden, na meer dan 100 dagen kissebissen over een mogelijk akkoord, zijn de eerste contouren al zichtbaar van de bezuinigingsronde die moet worden ingezet. Dat er moet worden bezuinigd is duidelijk, maar dat ze een kernbom loslaten op onze bizz is wat mij betreft toch verrassend. Niet dat er bij ons niets te halen valt, maar onderstaande maatregelen zijn een paar met zevenmijlslaarzen.

Het BTW tarief op concertkaartjes gaat bijvoorbeeld van 6% naar 19%. Dit betekent dat de BTW van een kaartje van 40 euro stijgt van 2,40 naar 7,60! "Goedemorgen burgemeester!", hoor ik u zeggen. Waren de kaartjes toch al niet goedkoop, nu worden ze echt onbetaalbaar.
De afgelopen 100 paar dagen is dit item in onze tak van sport HET onderwerp. We hadden al te maken met teruglopende kaartverkoop en afhakende sponsoren. Nu gooit de regering extra zout in de wonden. Ik hou mijn hart vast voor wat dit met de prijzen gaat doen. Tevens met het aantal partijen wat serieus gaat overwegen om dan maar geen festival te organiseren of een leuke avond in het buurthuis. Met andere woorden, het publiek is de verliezer en uiteindelijk ook moedertje staat.



Lees maar eens verder via deze link.
Wel even doorbijten om de passages te vinden waar het over gaat, maar dan ben je ook rijp voor een goede stevige rode wijn (dan weet je zeker dat je hoofdpijn hebt gekregen, maar dan van iets prettigs).

Een directe consequentie is dat voor alle artiesten de gages en garanties per direct omlaag zullen gaan. Dit is vooral een drama voor artiesten die hun eerste theatertour of clubtourtje gaan ondernemen. Het wordt dus touren in de wetenschap dat het op het eind van de rit geld gaat kosten.

Om dan maar direct het volgende pijnpunt aan te halen; het bezuinigen van 250 miljoen euro op Cultuur. Voor die groep creatieve mensen/artiesten die op basis van subsidie hun vak uit kunnen oefenen: sla direct het nummer van de LOI op in je telefoon. In leven blijven in deze tak van sport is namelijk echt een uitdaging geworden. Dat dit veel mensen gaat opleveren die dan maar direct kiezen voor een uitkering lijkt mij wel een aannemelijk scenario.




Derde pijnpunt is de aangekondigde bezuiniging bij de Publieke Omroep. Dat er gesneden moet worden lijkt mij duidelijk, maar dit gaat nu zo hard, dat er straks onder andere geen omroeporkesten meer zijn. Ook de budgetten om mooie muzikale en culturele evenementen aan een breed publiek te laten zien zijn niet meer voor handen. Je kan over de Publieke Omroep zeggen wat je wilt. Maar feit is dat als zij kleiner wordt onafhankelijke journalistiek en cultuur in hun ruimte beperkt zullen worden.

Gevolg: nog meer van hetzelfde, nog schraler, nog saaier. Om het maar niet te hebben over het sneeuwbaleffect bij ZZper’s, toeleveringsbedrijven, etc. We zullen het allemaal op de voet volgen. Feit is dat onze lobby in Den Haag erg slecht is. Kun je je stem niet laten gelden, dan moet je de prijs daarvoor betalen, dat blijkt wel. Ik ben heel benieuwd of dit onze branche dichter bij elkaar gaat brengen.

Enfin, wat gaan we terugvinden van die 3e dinsdag in september? Het belooft in ieder geval spannende tijden. Tijden vol uitdagingen, nieuwe shake-outs en nieuwe mogelijkheden. Nu we bijna op de bodem zijn: The Only Way Is Up!

Dat was het weer voor vandaag en zoals Bassie altijd zegt:
Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!

Uw Nederige Muziekslaaf,
Marc Hofstede

Geen opmerkingen:

Een reactie posten